Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

New Smyrna Beach η παλιότερη Ελληνική αποικία των ΗΠΑ


Του Ηλία Μπουρμπούλα 

Το ήξερες ότι η Νέα Σμύρνη έχει παραλία; Και όμως δεν είναι αστείο ούτε κάποιο πρωταπριλιάτικο ψέμα είναι αλήθεια, μιας και δεν μιλάμε για την περιοχή της Νέας Σμύρνης στην Αττική αλλά αυτή που βρίσκεται στα παράλια της Φλόριντας. Το 1768 ιδρύεται η πρώτη σύγχρονη αποικία των Ελλήνων στην τότε νέα ήπειρο την Αμερική. Φυσικά η αποικία αυτή δεν είχε εμπνευστή κάποιο φιλόδοξο Έλληνα παρά τις τότε βρετανικές αρχές οι οποίες ήταν εγκατεστημένες στην πολιτεία της Φλόριντας. 

Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες φυτειών ήθελαν να αξιοποιήσουν τη γη της Φλόριντας, αλλά δεν έβρισκαν Βρετανούς που να θέλουν να πάνε και να ζήσουν σε ένα τόσο θερμό και τροπικό κλίμα. Έτσι ο από μηχανής θεός έφερε στο νου τους το έθνος των Ελλήνων που τη περίοδο εκείνη βρισκόταν κάτω από μακραίωνη σκλαβιά. 

Για τους Έλληνες τότε οι ξένοι είχαν μια καλύτερη άποψη από τη σημερινή καθώς τους θεωρούσαν εργατικούς και τίμιους. Ακόμη πίστευαν ότι δε θα δυσκολευτούν να τους πείσουν λόγω της τουρκικής υποδούλωσης η οποία ήταν δεινή για τους Έλληνες.

Τότε ένας Σκοτσέζος ιατρός, ονόματι Άντρου Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη ενός πλούσιου Έλληνα εμπόρου από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, θα μαζέψει 1403 αποίκους. Ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες από τη Μάνη, κάποια νησιά του Αιγαίου και τις Μικρασιατικές ακτές. Ο Άντρου Τέρνμπουλ  βρίσκει χρήματα από της βρετανικές αρχές για το μεγάλο αυτό ταξίδι καθώς και 160.000 στρέμματα γης περιμένουν την εγκατάσταση των Ελλήνων και την απασχόληση τους στη γη.

 Σε μια εποχή αλλαγών και μεγάλων εξερευνήσεων δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή το ελληνικό στοιχείο καθώς είναι χαραγμένο στο DNA του λαού μας, η επιδίωξη του καλύτερου και της ανακάλυψης. 

Επιπλέον κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ξεχαστεί παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 200 και πλέον χρόνια από την πρώτη εγκατάσταση των Ελλήνων στη γη της Αμερικής. Μια εγκατάσταση η οποία στηρίχθηκε σε ένα καλύτερο αύριο και μια ελεύθερη ζωή.

Η παραπάνω εικόνα είναι από το παλαιότερο σωζόμενο ξύλινο σκολειό στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αυτό που κατασκεύασε στα τέλη του 18ου αιώνα από Έλληνες για τις ανάγκες τους και βρίσκεται στη παραλία της αποικίας όπου μέχρι σήμερα  λέγεται New Smyrna Beach. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου